Potřebujeme:
- 200g červené čočky
- sádlo/olej dle libosti
- 3 stroužky česneku (plus na dochucení)
- 1 cibule na kostičky
- 1 mrkev nastrouhaná na hrubo
- kůra z jednoho citronu (plus šťáva na dochucení)
- bazalka
- sůl
Červenou čočku několikrát na cedníku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
Na sádle/oleji orestujeme cibuli a prolisovaný česnek. Za chvíli přidáme mrkev a nastrouhanou citronovou kůru. Společně restujeme pár minut. Občas zamícháme a ve volném čase si dáme vařit půl litru vody.
K cibulce a mrkvi přidáme okapanou čočku a společně opékáme asi 5 minut. Občas promícháme a kdyby se čočka začala připalovat, tak kapneme trochu oleje.
Zalijeme vroucí vodou a přikryjeme. Na mírném plameni necháme vařit 15-20 minut, občas promícháme. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky míchání by směs měla být "pomazánkovitá" i bez mixování.
Osolíme, trochu necháme vychládnout, přidáme bazalku, citronovou šťávu, můžeme i česnek, dosolit. V původním receptu byla ještě přidaná rajčata, ale ty jsme neměli a chutnalo i bez nich. Naopak jsme si k tomu dali papriku.
Jedli jsme s chlebem ještě teplé a mlaskali všichni včetně dětiček. Ještě trochu zbylo, tak ten zbytek vyzkoušíme pro změnu za studena na teplých topinkách (možná i očesnekovaných). :-)
Dobrou chuť!
Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/1624-letni-pomazanka-z-cervene-cocky.html
Žádné komentáře:
Okomentovat